Camino Frøs Herred

Den samlede Camino Frøs Herred er på 120 km, og består af 11 etaper, der enten kan vandres hver for sig eller som del af en samlet Camino over et forløb på flere dage.

Fælles for alle etaper er, at de snor sig smukt igennem det gamle Frøs Herred, som befinder sig på højderyggen mellem Kongeåen og Gram Å. Vejene, stierne og køresporene er særligt udvalgte, så man som besøgende får set alle de smukkeste hjørner og mest spændende seværdigheder, der er i området. Selv som lokal får man set afkroge af sin hjemegn, man ikke vidste fandtes.

Sådan finder du vej på Camino Frøs Herred

Caminoen kan enten vandres med eller mod urets retning. Pælene der på hver enkelt etape viser vej har derfor anført både en hvid og en grøn pil. Den hvide indikerer den vej man skal gå, hvis man vandrer med urets retning og den grønne anviser retningen mod uret.

Undervejs kan du også lave en afstikker eller vælge en alternativ rute ved at følge de gule eller orange pile. De alternative ruter kan især være oplagte i årets våde perioder, da de leder de vandrende udenom vådområder langs for eksempel åer og vandløb.

Med Camino Frøs Herreds hjemmeside i lommen er det dog altid nemt at finde vej. Her er udførlige rutebeskrivelser og kort over hver enkelt etape.

Du kan også benytte Visit Vejens App. Her kan du få vist et kort over de enkelte etaper og samtidig ved hjælp af telefonens GPS se præcis hvor på ruten, du befinder dig.

Seværdigheder undervejs

Udover den afvekslende natur på Camino Frøs Herred – som byder på både skove, moser, enge, marker, vandløb, ådale, hede og højdedrag – kommer du også forbi en række seværdigheder. Disse kan du enten passere eller gøre holdt ved for at holde en pause i vandringen.

Du kommer blandt andet forbi Rødding Højskole, en gammel vandmølle fra 1780, Pansergrave og en Kanonstilling fra 2. Verdenskrig samt skålsten og smukke gravhøje fra Bronzealderen.

Du mærker også historiens vingesus med de mange genforeningssten rundt omkring i sognene, som er rejst til minde om Genforeningen 1920.

Camino Frøs Herreds kirker

Camino betyder vej eller sti på spansk og ordet er for mange lig med en hellig pilgrimsvandring. En vandring, hvor det ikke er destinationen, der er den vigtigste, men selve vejen dertil som er fyldt med refleksion og hvor man er til stede i nuet.

Derfor er kirkerne på Camino Frøs Herred også helt centrale for ruten. Det er også disse, de enkelte etaper er planlagt ud fra – og hver etape går således fra kirke til kirke.

Undervejs passerer man 9 sogne og i alt 10 kirker. I Rødding Sogn er der nemlig 2 kirker, fordi man i den periode byen var tysk opførte en dansk frimenighedskirke, som endnu i dag fungerer som menighed.

Udover de nuværende 10 kirker passerer man også en såkaldt død kirke, nemlig Dover Kirke som ikke længere eksisterer, men i dag er markeret med en informationstavle. Derudover kommer man forbi Skt. Tøgers Kirketomt, hvor man i dag kan se græsklædte ruiner af en kirke fra 1200-tallet der blev nedrevet i 1560’erne.

Tag på vandretur Camino Frøs Herred som gæst i Rødding Centret

Camino Frøs Herred både starter og slutter i Rødding. Da hele ruten er 120 km. er det dog ikke realistisk at gennemføre hele ruten på én dag. Camino Frøs Herred egner sig desuden ikke til cykelture, da en del af den samlede rute foregår på trampestier.

Som besøgende i Rødding Centret kan du alligevel sagtens prøve kræfter med Camino Frøs Herred. Du kan for eksempel vandre etape 1 tur/retur eller fortsætte videre ad etape 2 til Lintrup Kirke, hvorfra der afgår busser tilbage til Rødding på hverdage. Vi hjælper dig gerne med at skaffe en køreplan.

Du kan også benytte en taxa til overkommelige priser, da du aldrig er meget længere end 10 kilometer væk fra Rødding, når du vandrer på Camino Frøs Herred.

Besøger du Rødding Centret sammen med andre, der også er i bil, kan I benytte jer af samkørsel: Kør i 2 biler ud til slutdestinationen og parkér den ene bil. Så står den klar til at fragte jer tilbage til start, hvor I kan hente den bil, der kørte jer ud til etapens start.